Hønsebakst

Dette er en enkel og velsmakende kyllingpai. Nok til ca 4 personer.
Ingredienser
 –
600 gram kyllingfilet
en stor klype rød safran
12 pepperkorn
½ ts. Karve
½ ts salt

bilde(1)

Ferdig hønsepai servert på treplate.

2 eggeplommer
1 sammenpisket egg
30 gr. Smør
 –
Butterdeig:
4 dl hvetemel
1 dl kaldt vann (eller litt mer)
200 gram smør
 –
Pass på at ingrediensene er kalde før du begynner.
Bland alt sammen. Kjevle og brette deigen flere ganger. På denne måten lager du en deig som blir luftig og lagdelt ved steking. –I nødsfall kan du alltids kjøpe ferdig butterdeig fra frysedisken.
Skjær kyllingfileten i terninger. Ha alt krydderet i en morter og støt dette til et fint pulver. Pisk
de to eggeplommene sammen med krydderet i en stor bolle.
Hell kyllingbitene i bollen og bland kylling, egg og krydder godt sammen. Bland inn kaldt smør i små terninger. Sett dette til side.
 –
Kjevle ut 2/3 av butterdeigen til en litt tykk sirkel på størrelse med en stor middagstallerken. Kjevle ut resten av deigen til en litt mindre sirkel. Dette skal du bruke som lokk.
 –
Legg den største sirkelen på et bakepapir og fordel kyllingblandingen midt på deigen. Brett opp kantene slik at deigen danner en slags gryte. Legg over den minste deigsirkelen som lokk, og dekorer eventuelt med deig som har blitt til overs. Pass på at du skjærer luftehull i lokket. Pensle paien med sammenpisket egg.
 –
Stek paien midt i ovnen på 190 grader i ca. 40 minutter.
 –
Dette er originaloppskriften:
 –
Koken wan honer
 –
Man skal gøræ en grytæ af deg hoc skær et høns thær i. alt i styki. Oc latæ thær . i . spæk wæl skoren sum ærtær. II pipær oc komiæn oc æggi blomæ. Wæl slaghæn mæth safran. Oc takæ thæn grytæ oc latæ bakæ. i. en ofn. That hetær Koken wan honær.
 –
Oppskriften er bevart i Håndskriftet Ny kgl. samling 66, 8vo.Kokebok, K14, utgitt av M. Kristensen i1913.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s